Rosia sa vám okná? Aké typy vetrania použiť.

Aké typy vetrania môžete použiť, ak sa vám rosia okná? Kedy a ako dlho vetrať?

Vetranie samovoľné - automatika starých budov 🙂Starý typ vetrania

Najmä v starších budovách, domoch sa prejavujú konštrukčné vady a stavebné nedostatky. Sú nimi napríklad škáry, pukliny, netesnosti, najmä okolo okien a dverí. V nových a rekonštruovaných budovách, pri výmene okien za eurookná alebo plastové okná sa samovoľná ventilácia znižuje až takmer na nulu. Je to výsledok snahy o čo najmenšie úniky tepla. Ak teplý vzduch z interiéru najmä s vysokou vlhkosťou stretne s chladom vonkajšieho studeného prostredia, skondenzuje. Táto kondenzovaná vlhkosť často vedie k výskytu plesní, vlhnutie stien a následné pukliny vplyvom mrazu a podobne. Najhoršie škody táto skondenzovaná vlhkosť napácha v miestach, ktoré s ňou nepočítajú (pukliny vnútri stien, priesaky medzi rámom okna a stenou, ...). Najlepšie je mať systémy pre vetranie (vetráčiky v kúpeľni a kuchyni).

Vetranie sklopnými oknami a dverami (vetrákmi)Vetranie v lete

Časté otváranie okien a dverí je jednoznačne závislé na disciplíne majiteľa domu a jeho rodiny (prípadne nájomcu budovy). Vetranie, napríklad pomocou sklopných okien, realizuje pomerne závažné zmeny v prúdení vzduchu. Pri takomto vetraní by sme mali brať do úvahy veľkosť vetraného priestoru a rýchlosť výmeny vzduchu, zvýšené požiadavky na vykurovanie a zmenu vlhkosti vzduchu. Tento typ vetrania sa odporúča používať hlavne v lete, na jar a na jeseň.

Jednorazové vetranie úplným otvorením okienVetranie v zime

To znamená raz za čas všetky okná otvoriť na 5 až 10 minút úplne dokorán. Za takú dobu sa zhruba vymení všetok vzduch v miestnosti. Teplo absorbované stenami, predmetmi, nábytkom a "starým vzduchom" absorbuje čerstvý vzduch, takže tepelné straty nie sú vysoké. Pri tomto type vetrania by sme mali brať do úvahy meteorologické vplyvy a tiež ročné obdobie. Ak môžete, vypnite kúrenie na dobu, kedy intenzívne vetráte. Tento typ vetrania sa odporúča používať hlavne v zime.

Vyprodukovaná vlhkosť za 1 hodinu12 litrov vody

Východiská pre odhady množstvo vlhkosti v domoch a bytoch sú rôzne. Ale podľa niektorých štatistík domácnosť troch ľudí vyprodukuje za 24 hodín asi 12 litrov vody. A všetka tá voda sa nachádza u vás doma ako vzdušná vlhkosť.
  • Odpočívajúci dospelý človek - 30 g
  • Mierna aktivita dospelého človeka -  60 g
  • Odložené oblečenie - 200 g
  • Pranie v práčke - 300 g
  • Sušenie mokrého prádla - 500 g
  • Varenie - 1 000 g
  • Umývanie podlahy, mokré čistenie - 1 000 g
  • Sprchovanie - 2 600 g

Názor na “Rosia sa vám okná? Aké typy vetrania použiť.

  1. Spätné upozornenie: Je to chyba okna, keď sa rosia sklá na oknách? | Prečo Eurookná. Ako na drevené okná ?

Pridaj komentár